Zastakljivanje terase

 

Zastakljivanje tarase je način za proširenje korisne površine stambenog prostora i ujedno predstavlja dobru zaštitu od negativnih spoljnih uticaja; kiše, vetra, grada, snega, prašine, buke. Prilikom zastakljivanje terase treba voditi računa da se ona estetski uklopi u spoljašnjost stambenog objekta ali i da ujedno bude funkcionalna i pogodna za upotrebu kojoj je namenjena.

Zastakljivanje terase možemo uraditi na dva načina, uz pomoć klizno-preklapajućeg sistema, i klasičnom metalnom konstrukcijom.

Zastakljivanje terase klizno-preklapajućim sistemom

Klizni sistem zatvaranja terase je praktično i elegantno rešenje za pretvaranje terase u drugu korisnu površinu različite namene. Klizni sistem je jednostavan za korišćenje, omogućava lako i brzo otvaranje, postojan je i izdržljiv. Stakla se mogu otvarati po celoj dužini odnosno obimu terase ili samo jednog njenog dela.

Klizni sistem funkcioniše tako što stakla klize po dužini terase i otvaraju se preklapanjem, a po potrebi moguće je otvaranje ili zatvaranje samo jednog dela terase. Obzirom da se stakla otvaraju preklapanjem, štedi se prostor i dobija pun estetski doživljaj otvorenog prostora a na višim spratovima i panoramski pogled.

Zastakljivanje terase kliznim sistemom vrši se lamiranim staklom debljine 8 mm ili 10 mm, i staklenim panelima različite širine i visine. Ovaj sistem je pogodan za zastakljivanje kako stambenih terasa tako i terasa ugostiteljskih objekata. Prednosti klizno-preklapajućeg sistema zatvaranja terasa su:

zaštita od nepovoljnih spoljnih uticaja;
ne narušava izgled fasade;
toplotna i zvučna izolacija;
jednostavno rukovanje;
atraktivan izgled;

Zastakljivanje terase metalnom konstrukcijom

Klasičan način zatvaranja terasa i balkona je zastakljivanja pomoću metalnog rama. Na osnovu dimenzija prostora pravi se metalna konstrukcija koja se ispunjava različitim materijalnom. Donji deo rama može biti sa ispunom od lima, stakla, leksana, dok se gornji deo ispunjava staklom različite debljine sa jednokrilnim, dvokrilnim otvaranjem ili da se uopšte ne otvara.

Ovaj način zatvaranja terase takođe štiti terasni prostor od nepovoljnih spoljnih uticaja i jeftiniji je u odnosu na druge opcije zastakljivanja.

Dobiti od zatvaranja terase

Zatvaranje terase ima brojnih prednosti. Pored toga što povećava korisnu površinu objekta, štiti od spoljnih uticaja i štedi energiju, zatvaranje terase može imati i različitu upotrebnu i bezbednosnu funkciju.

Tako se ovaj prostor zastakljivanjem može pretvoriti u radnu sobu ili dečiju sobu, a može predstavljati i produžetak kuhinje ili dnevne sobe. Zastakljena terasa pogodna je i za odlaganje različitih stvari i posebno je praktična za gajenje cveća.

Zatvaranje terase

Takođe, zatvaranje terase na prizemlju i nižim spratovima predstavlja način zaštite od provala, krađa i drugih nedozvoljenih radnji čime se povećava bezbednost i sigurnost doma. S druge strane, zatvaranje terase na višim spratovima predstavlja dodatno osiguranje porodicama sa malom decom i kućnim ljubimcima.

Ukoliko imate dilemu koji način zastakljivanja terase vam najviše odgovara, kontaktirajte nas. Razmotrićemo sve mogućnosti i pronaći najbolje rešenje za vas.